Индийски мюсюлманки станаха за втори път  жертва на мобилно приложение за

...
Индийски мюсюлманки станаха за втори път  жертва на мобилно приложение за
Коментари Харесай

В Индия се появи приложение за наддаване за мюсюлманки |

Индийски мюсюлманки станаха за втори път  жертва на мобилно приложение за наддаване на дами. В събота се появи платформата " Bulli Bai ", в която бяха употребявани без позволение десетки фотоси на известни дами. 

Една от жертвите на виртуалния тормоз е журналистката Хиба Бег. През почивните дни тя посетила Ню Делхи, с цел да отиде да отдаде респект на баба си. Там схванала, че е " продавана " на най-високата цена в аукционното приложение. Това не е първият път, в който Бег е жертва на тези приложения.

Журналистката обаче не е единствената, търгувана в " Bulli Bai ". В платформата са качени фотоси на над 100 дами. Общото сред тях е, че са мюсюлманки.

В събота десетки дами - художници, публицисти, деятели и юристи, откриват свои снимки в новопоявилото се приложение, което, с помощта на техните сигнали, бе свалено в идващите 24 часа, написа " Ню Йорк таймс ".

Днес индийската полиция арестува 21-годишен студент по отношение на приложението, заяви Би Би Си. Самоличността му не беше разкрита, а следствието продължава.

" Bulli Bai " не е първият инструмент за виртуален тормоз над дами. През юни се появи сходното приложение  " Sulli Deals ". То беше интензивно в продължение на седмици и още веднъж беше свалено след недоволства от жертвите. Тогава още веднъж скоростно бе стартирано следствие, само че все пак, шест месеца по-късно, няма задържани.

Този вид платформи станаха извънредно известни в Индия, а публикуването на фотоси на дами, сериозни към властта и премиера Нарендра Моди, е повода, заради която се счита, че става дума за организиран виртуален тормоз.

" Сплашването цели да принуди мюсюлманските дами, които надигат глас против несправедливостта, да се отдръпват от публичния живот ", сподели пред " Ню Йорк таймс " Хиба Бег.

И при двете приложения не е имало действителна продажба, само че все пак те са изпълнили задачата си - да унижават мюсюлманските дами, доста от които са от явната опозиция срещу индуисткия шовинизъм на премиера Нарендра Моди.

Мюсюлманските дами бяха в челните редици на едно от най-големите протестни придвижвания в Индия през последните десетилетия. В началото на 2020 година хиляди мюсюлманки стачкуваха против дискриминационен закон. По време на демонстрациите бяха блокирани основни пътища.

Според отчет на Amnesty International от 2018 година, колкото по-критична към властта е една жена, толкоз по-вероятно е тя да се трансформира в жертва на виртуалния тормоз. В Индия дамите от религиозните малцинства са изправени пред по-голям риск да се трансфорат в жертва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР